Зелений лист

Зміни до бюджету міста на 24 квітня

На офіційному сайті Одеської міської ради у розділі «проєкти рішень міськради» з’явилися проєкти рішень, у тому числі проєкт щодо внесення змін до бюджету міста, які будуть виноситися на сесію, яка начебто повинна відбутися 24 квітня. У бюджетних перипетіях розбирався Зелений лист.

Які зміни пропонуються внести у бюджет міста

Доходна частина

Усі зміни по доходній частині – це субвенції з інших бюджетів, як з державного, так і з обласного бюджету Одеської області. Усього на суму 301,5 мільйонів гривень.

Зазначимо наступне. Якщо наприкінці 2023 року з бюджету міста у державний бюджет було повернуто невикористаними 191,2 мільйони гривень, про що Зелений лист писав раніше, то цього року на ті ж самі цілі з Державного бюджету надається вже 219,5 мільйонів гривень (збільшення на 28,3 мільйони гривень), про що зазначено у Постанові КМУ від 5 березня 2024 р. № 247. Також зазначимо, що з переліку фінансування зникло будівництво дитячого садка, яке раніше передбачалося за адресою: м. Одеса, пров. Пестеля, 4. Чим викликані такі зміни – поки ще невідомо.

Видаткова частина

Крім відображення субвенцій у видатковій частині, звернемо увагу на наступну статтю видатків:

– 10 мільйонів надається Управлінню дорожнього господарства на ремонт тротуарів з улаштуванням пандусів по 5 адресах. Так, улаштування пандусів необхідно, а чи коштують пандуси вказаних сум? Чи прикриваючись необхідністю улаштування пандусів, хочуть зробити інші роботи? Тим більше, що більша частина суми у розмірі 5,2 мільйони гривень запланована лише на капітальний ремонт (відновлення) твердого покриття тротуарів пл. Бориса Дерев’янка з улаштуванням пандусів на перетині з вул. Іцхака Рабіна та вул. Академіка Філатова. Друга за розміром сума у розмірі 2,9 мільйони гривень запланована на капітальний ремонт (відновлення) покриття тротуарів з улаштуванням пандусів за адресою: м. Одеса, вул. Канатна ріг вул. Сегедська.

Ну і не можна не відмітити, що за недоброю традицією, знову відбувається зменшення резервного фонду. Цього разу на 14,2 мільйони гривень.

Що, на сьогодні відсутнє у проєкті рішення про внесення змін до бюджету

1. На сьогодні влада не демонструє бажання розподіляти прихований 1,1 мільярд гривень, про що Зелений лист писав раніше.

2. Відсутня будь-яка інформація щодо розподілу депутатського фонду. Нагадаємо, на сьогодні нерозподіленими у бюджеті міста обліковуються 155,8 мільйонів гривень.

3. Відсутнє збільшення допомоги бойовим частинам Сил оборони України. Нагадаємо, як інформував Зелений лист, на сьогодні для бойових частин у бюджеті міста передбачено лише 85,7 мільйонів гривень.

4. Відсутня інформація про наведення ладу у фінансуванні міських програмах міста, про що зазначалося Зеленим листом.

5. Відсутня інформація щодо збільшення видатків на територіальну оборону міста в частині збільшення мобільних вогневих точок для ураження шахедів.

У якості підсумку

Або влада міста ввімкнула режим економії, або діє за старою схемою – хоче внести зміни до проекту безпосередньо перед самою сесією. В Одесі стало нормою, коли громадськість не може ознайомитися з проектами рішень – їх навіть не встигають опрацювати самі депутати. Тож, імовірно, депутатам знову доведеться голосувати за бюджет “наосліп”, звично довіряючи). Додатково нагадаємо, що минулий проєкт змін до бюджету, який потрапив до сесійної зали, мав 5 змін. Цікаво, чи депутати настільки ж довірливі, коли йдеться про їхній власний сімейний бюджет?

Поділитись на:

Facebook
Twitter

Email: zeleniy.list1@gmail.com 
Тел:  +38 098 444 94 49