Хроніка воєнних злочинів росії проти довкілля України: Одещина, вересень 2024

Те, що відбувалося в Одеському регіоні у вересні 2024 року, називається терором цивільного населення. Не досягаючи успіхів на лінії фронту, не маючи можливості звільнити територію захопленої ЗСУ частини Курської області, російська армія відіграється на мешканцях міст та сіл України, у тому числі – на Одещині.

Ми збираємо факти про злочини рф проти природи Одеси та Одеської області під час війни: забруднення довкілля внаслідок вибухів, пошкоджень об’єктів інфраструктури, забруднення повітря, вод та ґрунтового покриву токсичними речовинами, знищення екосистем природно-заповідних територій, природоохоронних територій міжнародного значення та ін. Інформацію оновлюватиме щоденно, тому надсилайте відомі вам факти на адресу:  zeleniy.list1@gmal.com

04.09.2024

Ракетного обстрілу зазнала Одеська область увечері 4 вересня, жителі Білгород-Дністровського району чули потужний вибух.

За неперевіреними даними, росіяни застосували балістичну ракету «Іскандер-М». Інформації про жертв і постраждалих не надходило.

08.09.2024                

Вночі Одещина була атакована ворожими дронами. Повітряна тривога в Одеській області тривала понад три години. Рух ударних БпЛА фіксувалися в районі Сарати, Татарбунарів, Широкого, Вилкового та Кілії. Близько третьої години ночі група російських дронів порушила повітряний простір Румунії, перебуваючи там близько сорока хвилин в районі Сабангії. Потім ударні БпЛА залишили Румунію, пролетіли Вилкове та продовжили рух в прибережній акваторії моря Одещини.

Мешканці Вилкове чули близько дев’яти вибухів. В місті постраждало до десяти будинків, готельний комплекс та об’єкт критичної інфраструктури. На щастя, жертв та поранених немає.

Дві тисячі сімей залишилися без електрики внаслідок дронового удару по Одеській області минулої ночі.

Енергетикам вдалося оперативно усунути наслідки атаки.

Усього у ніч на 8 вересня ворог запустив по Україні 23 «шахіди». 15 із них збили сили ППО, зокрема, два знищили прикордонники над Одеською областю, повідомили в ДПСУ. Ще два безпілотники зникли з радарів, імовірно, впали під впливом засобів РЕБ.

10.09.2024

Вночі 10 вересня 2024 року протиповітряною обороною півдня України збито п’ять ударних безпілотників «Shahed-136/131».

Крім того, ворог здійснив пуск керованої авіаційної ракети Х-31 у напрямку о. Зміїний, із акваторії Чорного моря.

12.09.2024

російська ракета влучила у вантажне судно з  пшеницею для Єгипту одразу після виходу з українських територіальних вод у Чорному морі. На щастя, обійшлося без людських втрат.

13.09.2024

Вночі росіяни атакували Одесу та район ударними безпілотниками. Ворог випустив «шахеди» з тимчасово окупованого Криму. Протягом майже години тривала напружена бойова робота сил ППО.

Внаслідок падіння уламків в Одесі та районі, за попередньою інформацією, пошкоджено: 4 гаражі, скління у 20-ти приватних житлових будинках, 4 легкових автомобілі та дві прибудови до житлових будинків. Постраждала одна людина: у 74-річного чоловіка різана рана руки. Допомогу медики надали на місці.

14.09.2024

14 вересня вночі збройні сили рф атакували Одесу та область ударними безпілотними літальними апаратами. За офіційним повідомленням військових, під час повітряної атаки російських окупантів, силами та засобами Військово-Морських Сил Збройних Сил України було збито 9 ворожих дронів-камікадзе “SHAHED-136”.

Внаслідок ворожої атаки зафіксовані руйнування та пошкодження цивільної інфраструктури в Одеському та Ізмаїльському районах.

Пошкоджено приватні домоволодіння, господарські споруди, складські приміщення та автомобілі. Загиблих та травмованих немає.

Близько 20:20 збройні сили рф завдали ще й ракетних ударів по цивільній та транспортній інфраструктурі Одещини.

Внаслідок ворожої атаки загинули двоє людей: 62-річний чоловік та його 66-річна дружина, жителі приватного будинку в Одеському районі. Постраждала ще одна місцева жителька, її з осколковими пораненнями госпіталізовано.

У щонайменше 13 приватних будинках пошкоджено фасади, дахи, вибито вікна і двері.

За попередніми даними, ворог вдарив двома балістичними ракетами  «Іскандер-М» із забороненою касетною бойовою частиною.

20.09.2024

Чотири людини отримали поранення внаслідок ракетної атаки вдень 20 вересня, їм надають необхідну медичну допомогу, повідомили в обласній адміністрації.

Уламки, попередньо, ракети «Іскандер-М» пошкодили припортову та цивільну інфраструктуру.

Дісталося й цивільному судну під прапором Антігуа.

Пізніше у лікарні помер 58-річний чоловік, який дістав поранення під час удару окупантів по Одесі.

25.09.2024

У ніч на 25 вересня Одеська область була атакована 4 керованими авіаційними ракетами Х-59/69 тактичною авіацією з акваторії Чорного моря. Усі 4 ракети, а також 28 дронів були збиті нашими ППО.

В ОВА повідомили, що на Одещині одна з ракет впала на відкритій території. Стався спалах сухої трави на площі близько 100 м2. Уламками пошкоджено 2 вантажівки, що рухалися поруч. Загиблих та постраждалих немає. Пожежу було оперативно ліквідовано.

26.09.2024

Вночі ворог атакував Одещину ракетами та безпілотниками. Сили протиповітряної оборони працювали надзвичайно напружено, більшість ворожих цілей була знищена. Внаслідок ракетної атаки в Одеському районі загинула 62-річна жінка.

Пошкоджені будівлі та автівки. Також сталося займання сухої трави, рятувальники оперативно ліквідували пожежу.

Вже під ранок терористи здійснили дронову атаку: загиблих та постраждалих немає, суттєвих руйнувань  інфраструктури також не зафіксовано.

27.09.2024

Сьогодні під ранок ворог вдався до масштабного терору Ізмаїлу. Росіяни запустили ударні безпілотники по півдню Одеської області.

На жаль, внаслідок атаки загинуло три людини: дві жінки 1934 та 1955 років народження та 73-літній чоловік. Постраждало 11 людей, серед яких одна дитина.

Пошкоджені приватні та багатоквартирні будинки, надвірні споруди, будівлі, автівки. Внаслідок атаки спалахнуло декілька пожеж, які оперативно ліквідували вогнеборці.

28.09.2024

Вночі ворог здійснив ракетну атаку по Одещині.

Внаслідок ворожого обстрілу у Білгород-Дністровському районі відбулося займання та часткове руйнування бази відпочинку. Також вигоріли дві поруч припарковані легкові автівки. Пожежа була оперативно ліквідована на загальній площі 600 м2.  

Загиблих та постраждалих, на щастя, немає.

29.09.2024

Вночі ворог атакував Одещину ударними безпілотниками. В Одеському районі внаслідок падіння БпЛА пошкоджено дах та скління житлового будинку, паркан та три поруч припаркованих вантажівки. У Роздільнянському районі декілька безпілотників впали на відкриту територію без загоряння. Загиблих та постраждалих, на щастя, немає.

_________________________________________________________________________________

Трохи сумної статистики.

За інформацією керівника Одеської обласної прокуратури Ігора Домущея, на Одещині станом на 30 червня задокументовано 306 фактів обстрілів агресором об’єктів цивільної та критичної інфраструктури. Майже третина припала на перше півріччя 2024 року. Розслідуються факти загибелі внаслідок обстрілів 116 мешканців регіону та поранення 472 цивільних осіб, серед яких десять загиблих дітей та 41 поранений неповнолітній. Через обстріли зазнало пошкоджень та руйнувань майно понад 13 тисяч мешканців Одещини. Зруйновано та пошкоджено будівлі понад тридцяти пам’яток архітектури та сорока чотирьох баз відпочинку. Знищено складські приміщення 110 приватних підприємств.

Системному нищенню  піддано транспортну та портову інфраструктуру Одеської області. Збройними силами рф здійснено 33 обстріли портів, з яких дев’ять – в 2024 році. Руйнувань зазнали об’єкти в портах міст Одеса, Южне, Чорноморськ, Ізмаїл та Рені.

Ворожі обстріли з використанням ракетного озброєння та дронів вісімнадцять разів здійснювалися по стратегічно важливим магістральним електричним підстанціям Одеської області.

Масштабними є негативні наслідки для довкілля. За підрахунками екологів, загальна сума збитків, спричинених природі внаслідок збройної агресії рф, складає понад 44 мільярди грн.

Поділитись на:

Facebook
Twitter

Напишіть відгук

Email: zeleniy.list1@gmail.com 
Тел:  +38 098 444 94 49